αποβιβάσεις

Αποβιβάσεις
Η Μετανάστευση και η διεύρυνση της Ευρώπης

Τι είναι και πως δημιουργούνται οι Αποβιβάσεις

Το έργο αποβιβάσεις γεννιέται από την επιθυμία για εμβάθυνση, μέσω διηγημάτων κόμικς σχεδιασμένα από Αφρικανούς καλλιτέχνες, της περίπλοκης κατάστασης όσων αφορά τη μετανάστευση στην Ευρώπη παράλληλα με τη διεύρυνση της ΕΕ σε 27 χώρες. Σ’ αυτό το πλαίσιο οι συνεργάτιδες χώρες του έργου, η Ιταλία και η Ισπανία, που αντιπροσωπεύουν τα δυο παραδοσιακά σημεία αποβίβασης και τα νέα ευρωπαϊκά σύνορα η Μάλτα κι η Κύπρος, βρίσκονται στο κέντρο των πολλαπλών προκλήσεων που η καινούρια εξελικτική διαδικασία ενσωμάτωσης επιφέρει και καλούνται να σας δώσουν μια ικανοποιητική απάντηση. Το έργο αποβιβάσεις χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γ. Δ. Διεύρυνσης, στα πλαίσια του προγράμματος APESC.

Στόχοι

Το έργο αυτό, απευθυνόμενο κατά κύριο λόγο στους νέους των τεσσάρων συνεργάτιδων χωρών, θέλει να συνεισφέρει γνωστοποιώντας στις νέες γενιές αυτή την πραγματικότητα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν βάζοντας στην άκρη φόβους και κοινοτυπίες πολύ διαδεδομένες και να δημιουργήσουν ένα μέλλον στο οποίο η ενσωμάτωση και η σύγκριση δεν είναι μόνο μια ανάγκη αλλά και μια ευκαιρία.

Τα στάδια του έργου

ΈΡΕΥΝΑ: Οι συνεργάτες όρισαν μια επιστημονική επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς πάνω στη μετανάστευση, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στην επικοινωνία, στην οποία ανέθεσαν να προσδιορίσει κάποιους απ’ τους φόβους, τις αμφιβολίες και τα πιο κοινά στερεότυπα.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ: Για την επεξεργασία των σύντομων διηγημάτων κόμικς, συγκεντρωμένων στο βιβλίο τσέπης, υπήρξε θεμελιώδης η εμπλοκή και η αλληλεπίδραση Αφρικανών σεναριογράφων και σχεδιαστών κόμικς για να δραματοποιήσουν, με τρόπο προσιτό, ελκυστικό και ρεαλιστικό, τα περιεχόμενα κλειδί επιλεγμένα από την επιστημονική επιτροπή.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Τα κόμικς παρουσιάζουν έξι πιθανές ιστορίες μετανάστευσης, που διαδραματίζονται σε διαφορετικές χώρες και υπό διαφορετικές συνθήκες, έτσι όπως διαφορετικές είναι οι ρίζες και οι πολιτισμικές αποσκευές που οι πρωταγωνιστές φέρουν μαζί τους. Όλες οι ιστορίες παρουσιάζουν σε πρώτο πλάνο μια διευρυμένη και πολύ-πολιτισμική Ευρώπη, όπου τα θέματα της εργασίας, της ελευθερίας της έκφρασης, της πραγματοποίησης των ονείρων περιπλέκονται με το πρόβλημα της ταυτότητας του μετανάστη που παλεύει με τις δυσκολίες της νέας του ζωής.

ΔΙΑΔΟΣΗ: Για μια όσο το δυνατόν πιο ευρεία διάδοση του έργου επιλέχθηκαν διάφορες προσεγγίσεις: